2010. április 16., péntek

Fokhagymás kenyér

Húsvét óta nem sütöttem semmit. De tényleg, még kenyeret se. Aztán kedden nagy elhatározással mentünk ki a konyhába: most újítunk és nem a szokásos kenyerünket sütjük!
K fokhagymalázban égett, ezért valami fokhagymás receptet kerestünk. Aztán eszembe jutott, hogy egyszer nagyon rég (na jó, úgy két éve) elmentettem egy fokhagymás cipó receptet. Az NLC Sütik-képpel fórumából származik, de sajnos nem tudom kitől. De talán nem is olyan fontos, mivel átköltöttük. Az eredeti receptbe kellett volna tojás is, nem volt, kihagytuk. A fehér liszt is kevés volt, teljes kiőrlésűvel pótoltuk. Régen sütöttem, na.

Fokhagymás kenyér

30 dkg fehér liszt, 15 dkg teljes kiőrlésű liszt, 12 gerezd (duci!) fokhagyma, 3,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 ek só, 1 evőkanálnyi fűszerkeverék (bazsalikom, oregano, majoranna, kakukkfű), 2 ek olívaolaj, csipet cukor, tej a kenéshez

Először a megpucolt fokhagymákat kis lángon kb. 15 perc alatt megfőzzük 2 dl tejben, majd hűlni hagyjuk. A fokhagymákat botmixerrel összezúzzuk. A maradék (1,5 dl) tejbe egy csipet cukrot teszünk és belemorzsoljuk az élesztőt. Kimérjük a szárazanyagokat és a felfutott élesztővel, a 2 ek olajjal meg a fokhagymás tejjel összedolgozzuk. Vajjal kenjük ki a kelesztőtálat, majd meleg helyen egy órán át kelesztjük. Formázhatunk belőle cipókat is, vagy kenyeret. A tepsit vagy a sütőformát vajazzuk ki, majd még 15 percig kelesszük, a tészta tetejét egy kevés tejjel kenjük le. 200°C-on készre sütjük. Kisebb cipók esetén 15-20 perc, kenyérnél ez már 30-40 perc lesz. Minden esetben fontos a tűpróba!A tej miatt a kenyér állaga inkább a kalácséra hajaz, de érdemes megsütni, már csak az illata miatt is.





Nincsenek megjegyzések: