2010. május 2., vasárnap

Csigák

Falatnyi csigák készültek Maci receptje alapján. Háromféle tölteléket készítettem: kakaósat, fahéjasat és diósat. A tésztát három részre osztottam, ezért lettek ilyen apró termetűek :) Azt azért megsúgom, hogy a kakaós a legfinomabb, ezért talán nem is kell több változattal kísérletezni :)

Csigák

Tészta: 50 dkg liszt, 7 dkg puha vaj, 3-4 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tojás sárgája, 4 ek nádcukor, 1 mk só.

Töltelékek (a tészta harmadához számolva, ha csak kakaósat szeretnénk csinálni, értelemszerűen számoljuk át)
Kakaós: 2 ek cukrozatlan kakaópor, 3 ek nádcukor, fél kk fahéj
Fahéjas: 2 ek fahéj, 3 ek nádcukor
Diós: 70 g dió, 35 g nádcukor, 35 ml tej, 2 ek rum, 1 kk fahéj
Locsoláshoz: 1,5 dl tej, 1 evőkanálnyi olvasztott vaj
+ 1-2 ek vaj a tészta megkenéséhez

A három deci langyos tejbe teszünk egy evőkanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg az élesztő dolgozik, kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a maradék (+3 ek) cukrot, a sót, a tojássárgáját és a felkockázott puha vajat. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a szárazanyagokhoz és robotgéppel összedolgozzuk. Meleg helyen kb. egy órát kelesztjük.
A megkelt tésztát kézzel átgyúrjuk, a töltelékek száma szerint feldaraboljuk. Vékonyra nyújtjuk, puha vajjal megkenjük (diós töltelék esetén nem!) és eloszlatjuk a tölteléket. Feltekerjük, kb 2 cm-es csíkokra felvágjuk és papírral kibélelt tepsire rakjuk. (Én megkentem őket egy tojással, de utólag belátom felesleges volt, mert a tepsiben összenőttek) 175°C-os, előmelegített sütőbe rakjuk. 10 perc után kivesszük őket és másfél deci tej és egy evőkanálnyi olvasztott vaj keverékével meglocsoljuk őket. Ezután még kb. 15 percet sütjük.



Nincsenek megjegyzések: