2010. június 2., szerda

Férfi a konyhában #3 - Epreskrémmel töltött muffin

Mint ahogyan azt említettem korábban, van/volt egy másik recept is ami megmozgatta a fantáziám. Ennek publikálása csúszott egyéb teendők, meg némi lustaság miatt.
Muffinokat a párom hatására szerettem meg, és már néhányszor sütöttem is. Igen, ez azon kevés sütik közzé tartozik, amelyeket már készítettem. Vagy talán ez az egyetlen?! Az eperhabos rolóhoz hasonlóan itt sem voltam teljesen elégedett az eredeti recepttel, és mentem a saját fejem után. Ennek meg is lett a következménye, de erről csak a végén.

Epres-krémmel töltött muffin

Tészta: 1 tojás, 18 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 10 dkg 20%-os tejföl, 12 dkg olvasztott vaj, szeletelt mandula a tetejére
Epres-krém: 175 g (1 pohár) kefir vagy joghurt, 25 dkg mascarpone, fél citrom reszelt héja és leve, 8-10 dkg porcukor, 15-20 dkg eper, 10 dkg eper díszítéshez

A pornemű hozzávalókat egy tálba teszem, majd a tojást, a tejfölt és a tejet is. Ezt összekeverve, majd folyamatosan kevergetve hozzáadom apránként az olvasztott vajat is. A muffinformákba papírkapszlikat teszek, majd egyenlő arányban osztom szét a masszát. Ekkor kerülhet rá a szeletelt mandula, ami sütés közben hajlamos besüllyedni a tésztába. A sütés 170 °C-on 20-25 percig tart, amíg a muffinok aranybarnára nem sülnek. Ezt követően hagyni kell őket teljesen kihűlni. Az epres-krém meglehetősen hasonlít az előző receptben ismertetetthez. A megmosott, felszeletelt epreket a porcukorral, citrom héjjal és lével összeturmixolom egy botmixerrel, majd a kefirt vagy joghurtot adom hozzá, amit már habverővel keverek el. Ezt követően a mascarpone 4-5 adagban kerül bele, és csomómentesre keverem. Mivel nem volt elég kemény a krém, így került bele egy csapott evőkanál zselatinfix is. A végén a kihűlt muffinokat megskalpoljuk, azaz a tetejüket levágjuk és krémmel kanalazunk az alapra. Erre kerülhetnek a díszítéshez szánt eprek, és végül a kalap.


Ismét a konklúzió:
A tészta a számomra szokatlan összeállítás ellenére meglepően finom. Az eredeti recept nem ír epret a krémhez, így az fehér. De mivel az eperhabos rolónál nem volt tökéletes a krém, és ez nagyon hasonlított, így kipróbáltam a kevesebb cukor-több eper felállást. Ennek az lett a következménye, hogy túlságosan híg lett a krém és ezért zselatin fixet kellett belerakni. De sajnos elég kevés volt itthon, kb. 1 evőkanálnyi, így még mindig nem lett elég kemény a krém és a kalap feltétele után hajlamos volt szép lassan kifolyni.


Nincsenek megjegyzések: