2010. november 13., szombat

Fűszeres csokoládé szuflé

Mostanában nagyon rákattantam a "mézeskalács-témára". Érdekes módon a mézeseket nem igazán szeretem enni, csak akkor, ha tényleg nincs más. Na de a fűszerkeverék! Az más. Imádom. Mézeskalácsos forrócsoki, csoki, keksz, tegnap pedig még a párologtatóba is "mézeskalácsos" olajat tettem. Ma pedig szuflét sütöttem. Természetesen mézeskalácsosat. :)
Nagyon tömény és nagyon finom. Na meg nagyon stresszes, hogy pont jó legyen.



Fűszeres csokoládé szuflé - 2 személyre

10 dkg étcsokoládé (min. 60%), 5 dkg vaj, 1,5-2 ek nádcukor, 1 tojás, 1 sárgája, 1 ek liszt, 1 tk vaníliakivonat, fél kk fahéj, fél kk őrölt szegfűszeg, csipet szerecsendió, csipet őrölt ánizs + kakaópor a formába

A csokoládét a vajjal gőzfürdőben összeolvasztjuk. Miután felolvadt, félretesszük. A formákat kivajazzuk és hűtőbe tesszük. Pár perc letelte után újra kikenjük és kakaóporral "belisztezzük".
A két tojássárgáját a cukorral kifehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a fűszereket, a lisztet és a vaníliakivonatot. Apránként beleforgatjuk a kihűlt csokoládét, jól elkeverjük.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd két-három részletben, óvatosan a csokoládés krémhez keverjük. A masszát a formákba kanalazzuk és előmelegített sütőben 200-210°C-on 8-10 percig sütjük. Miután kivettük a sütőből még egy percig pihentetjük, majd tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: