2011. május 30., hétfő

Tiramisu torta

Hosszas gondolkodás után végül tiramisu tortát sütöttem anya előszülinapjára. Azt ugyan elsorolta, hogy mit nem szeretne, de semmi egyéb támpontot nem kaptam. Mivel a kávét szereti (nagyon is), emellett döntöttem.
A hosszú leírás ellenére elég egyszerű az elkészítése. És mutatós. (Legalábbis nekem tökre bejönnek a "buborékok" a tetején :D )
Ha valakinek nincs kedve a babapiskótákkal szórakozni, ki lehet váltani boltival is, de így finomabb :)


Tiramisu torta - 18 cm

Piskótakarika - 2x
90 g liszt, 40 ml tej, 40 ml olaj, 35 g + 14 g fruktóz (50+20 g cukor), 1 tojás szétválasztva, 4 g sütőpor

Krém
250 g mascarpone, 42 g fruktóz (60 g cukor), 2 sárgája, 250 ml habtejszín, 4-5 ek rum, egy csomag zselatinfix,  fahéj + kávé az áztatáshoz

Babapiskóta
2 tojás szétválasztva, 50 g liszt, 17,5 + 10,5 g fruktóz (25+15 g cukor), csipet sütőpor

Elkészítjük az egyik piskótakarikát. A fehérjét felverjük 14 g fruktózzal (20 g cukorral), majd egy másik tálban összekeverjük a tejet, az olajat és a sárgáját. Beledolgozzuk a maradék fruktózt (cukrot), majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Végül apránként hozzáforgatjuk a fehérjét is. Előmelegített, 175°C-os sütőben, tűpróbáig sütjük. Az előbbiek szerint sütünk egy másik piskótakarikát is.
A krémhez a sárgáját a fruktózzal (cukorral) csípősig melegítjük. Folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel a fruktózt (cukrot), de ügyeljünk arra, hogy ne melegítsük túl! Dugjuk bele az ujjunkat és amikor már kellően meleg, de még nem égeti a kezünket, vegyük le a tűzről! Hagyjuk kihűlni.
A tejszínt felverjük, amikor már majdnem jó, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a zselatinfixet. A mascarpone-t kikeverjük a tojással, rummal és fahéjjal ízesítjük, majd hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot. 
A kávét lefőzzük, hűlni hagyjuk.
Az egyik piskótakarikát a tortaforma aljába helyezzük, majd rákenjük a krém felét. A másik piskótakarikát 4 részre (cikkre) vágjuk és egyenként belemártjuk a kávéba. Lefedjük vele a krémet. (Ha nem vágnánk fel, az áztatás miatt széteshet a piskóta, így biztosan egyben marad. Utána csak szépen összeillesztjük a darabokat.) A maradék krémet habzsákba töltjük (cső nélkül) és körben, csepp alakokat nyomunk a krémből. (Ha kimarad egy kevés krém, tegyük félre!) Még mielőtt hűtőbe tennénk dermedni, lemérjük a tortánk magasságát. Ez fogja adni a babapiskóták méretét.
Egy sütőpapírral segédvonalakat rajzolunk (a lemért magasság szerint). A papírt megfordítjuk.
A fehérjét felverjük 10,5 g fruktózzal (15 g cukorral). A sárgáját a maradék fruktózzal (cukorral). Apránként beleforgatjuk a fehérjébe, majd hozzászitáljuk a sütőporos lisztet. Habzsákba töltjük és a segédvonalak mentén kinyomjuk a piskótákat. 175°C-on 5 percig sütjük, majd 150°C-on 3-5 percig tovább szárítjuk.
Tálalás előtt érdemes egy órára betenni a tortát a fagyasztóba, könnyebb lesz majd kivágni a formából. Ha maradt ki krémünk körbekenjük a torta oldalát és felragasztjuk a babapiskótákat. (Ha nem maradna, egy kevés tejszínhabbal is felragaszthatjuk) Végül kakaóporral megszórjuk a tetejét.

1 megjegyzés:

Zsóka írta...

Nagyon fincsi! :)