2011. június 17., péntek

Gombás hasé

Nagyon ravasz rágcsálni való ez. Egy falatnyi az egész, szinte észre se veszed, csak úgy tolod be a következőt. Aztán egyszer csak úgy érzed, hogy mindjárt kipukkansz...
És a legjobb az egészben, hogy a töltelékek variációja végtelen. Lehet kolbászkrémes, spenótos, sajtos, káposztás vagy épp gombás. Nálunk ez utóbbi készült, viszont a töltelék mennyiségével kicsit bajban voltam. Ki fog maradni belőle, de azt meg pirítósra lehet kenni. Nem vész kárba semmi :)


Gombás hasé

Gombás töltelék:
250 g gomba, fél fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, majoranna, petrezselyem, só, bors, egy tk. tejföl

+ tojás a kenéshez, szezámmag a tetejére

Először elkészítjük a tölteléket. A felaprított hagymát egy kevés olajon üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a feldarabolt gombát. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymával, petrezselyemmel és majorannával ízesítjük. Miután a gomba levet eresztett, pár percig még tovább főzzük. Végül botmixerrel pépesítjük és egy kevés tejföllel ízesítjük. (Ez utóbbi ki is hagyható.) Félretesszük hűlni. 
A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk. A tölteléket habzsákba töltjük és a tészta szélére húzunk egy csíkot. A tésztát felhajtjuk, a hajtás mentén vékonyan tojással lekenjük a tésztát. Hajtunk rajta még egyet, majd levágjuk a betöltött részt. Ugyanígy folytatjuk, míg a kinyújtott tészta el nem fogy. Az ujjnyi tekercseket lekenjük tojással, szezámmaggal megszórjuk, majd kb. 3 cm-es darabokra felvágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire átrakjuk, majd előmelegített, 230-250°C-os sütőben sütni kezdjük. Miután a tészta megkérgesedett csökkentjük a hőfokot. A sütési időt most nem mértem, de kb. 15 perc alatt sült meg.

Nincsenek megjegyzések: