2011. július 21., csütörtök

Mákos ribizli tortácska

Általában szeretem a sütés minden pillanatát, a mini sütikkel pedig különösen szeretek bíbelődni. De ez a darab egy kicsit se szerettette meg velem magát. Nyilván az is baj volt, hogy kedden, amikor készült, ezeregy dolgom volt még ezen kívül, hogy meleg volt, hogy elrontottam a krémet és alapból nem volt jó napom. 
Összességében finom lett és pikáns, csak hát a krém...Általában zselatinfixet szoktam használni, mert egyszerű és szagtalan. A főzős zselatin szaga undorító, ha nem muszáj, nem is dolgozok vele. Na, de most nem volt zselatinfixem, csak egy csomag régen vásárolt lapzselatinom. Gondoltam egyet és azt használtam. Beleraktam 3 lapot a meleg krémbe, eltelt már egy csomó idő, még mindig híg lötty volt az egész. Semmi gáz, beletettem a maradék hármat is. Olyan gumis lett, hogy ihaj! Sebaj, botmixert elő, majd az megoldja a helyzetet. Hát nem igazán. Na, de majd a tejszín lazít rajta...Nagyjából vállalható lett, de azért itt-ott csomós maradt :(
Mondjuk úgy, hogy ez most egy prototípus, ami némi javítást azért igényel. Az alapanyagokat nem teljesen tudtam belőni, lett némi többletem, de a recepthez átszámoltam a (valószínűleg) jó arányokat.



Mákos ribizli tortácska - 2 db 8 cm-es formához

Mákos piskótalap:
3 tojás, 60 g nádcukor, 30 g darált mák, 30 g liszt
Vaníliakrém:
4 sárgája, 50 g nádcukor, 250 ml tej, 1 rúd vanília, 3 db lapzselatin + 125 g habbá vert tejszín
Ribizlizselé:
100 g ribizli, 50+50 ml víz, 1 ek rózsavíz, 50 g nádcukor, 1 púpos tk keményítő

Egy nagyobb tepsit készítünk elő a piskótához. Akkorát válasszunk, aminek a mérete elegendő lesz 6 db piskótakorong kiszúrásához. (Sütőpapírral béleljük ki!)
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. Amikor kezd habosodni, hozzáadjuk a cukor egyharmadát. A maradék cukrot a sárgájával verjük habosra. A felvert fehérjehabba forgatjuk a sárgáját, majd hozzáadjuk a liszt és mák keverékét is.  Vékony lapot kenünk belőle. Előmelegített, 180°C-os sütőben, kb. 15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt 6 db korongot szaggatunk belőle (a desszertgyűrűvel).
A vanília krémhez a tejet a cukorral és a vanília magjaival felfőzzük. Egy kisebb tálkában a tojásokat egy kevés meleg tejjel elhabarjuk, majd a tejes masszához csurgatjuk, kis lángon felfőzzük. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk öt percre, majd a vízből kivéve kinyomkodjuk a felesleges vizet belőle és a meleg vaníliakrémbe tesszük. Jól elkeverjük és kihűtjük. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük. Végül a felvert tejszínnel lazítjuk.
A ribizlit a cukorral, 50 ml vízzel felfőzzük. Botmixerrel pürésítjük, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, rózsavízzel ízesítjük. (Egy evőkanálnyinál ne tegyünk bele többet, mert nagyon intenzív íze van!) 50 ml vizet csomómentesre keverünk egy teáskanálnyi keményítővel, majd hozzáadjuk a ribizlipüréhez. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. 
Az összeállításhoz két desszertgyűrűre vagy két darab nagy fánkszaggatóra lesz szükségünk. A gyűrűbe egy vastag fóliacsíkot teszünk, ez megkönnyíti a formából való kiszedést. A formát egy kisebb tálcára, deszkára helyezzük (megkönnyíti a betöltött sütemény mozgatását), majd betöltjük. (Piskóta, ribizlizselé, vaníliakrém stb.) Fagyasztóba tesszük  dermedni (vagy hűtőbe). A díszítés előtt mindenképp érdemes betenni a fagyasztóba, mert úgy kevésbé színezi meg a ribizlizselé a krémünket. A megmaradt vaníliás krémmel körbekenjük, friss ribizlivel díszítjük. 

2 megjegyzés:

Adél írta...

Lehet,hogy sokat bíbelődtél vele, de a végeredmény nagyon guszta lett!

Gomba írta...

Köszönöm :) Hát tényleg nem volt egyszerű menet, de végül is finom lett. És ez a lényeg.