2011. szeptember 26., hétfő

Zabpelyhes cseresznyés pite

Tegnap kitakarítottuk a kamránkat. Konkrétan az egész délutánunk ráment (pedig nincs egészen egy négyzetméter!), most gyönyörű rend uralkodik bent. Muszáj volt, mert már nem tudtam hová pakolni. De a végső löketet a kukacos rozsliszt adta...Két éve valóságos invázió volt (nem csak nálunk, otthon a szüléknél is, mindkét részről), azóta már a gondolattól is rosszul vagyok...Hogy megelőzzük a bajt, mindent kipakoltunk, átnéztünk. Szerencsére most vaklárma volt, valószínűleg már a boltból hozhattam haza.
Pakolás közben azonban tudatosult bennünk, hogy mennyi befőttünk van...Egyébként nem sok, de mivel soha egyetlen üveggel sem bontottunk ki, csak foglalják a helyet a polcon. Hát ennek az apropóján született meg ez a süti. A zabpehely miatt a tészta egy kicsit darabos, de mégis könnyű, puha maradt. Friss gyümölccsel még finomabb lehet. (És hurrá, már fél üvegnyi cserkó elfogyott! :D)



Zabpelyhes cseresznyés pite - 22 cm-es formához

175 g lecsöpögtetett kefir/joghurt, 100 g liszt, 50 g nádcukor, 30 g finomított zabpehely, 1 tojás,1 ek olaj, 1 kisebb rúd vanília, fél citrom héja, 1 tk sütőpor és 100-150 g magozott cseresznye (befőtt)

Mielőtt hozzákezdenénk a sütéshez, a kefirt/joghurtot borítsuk bele egy szűrőbe és hagyjuk legalább egy órán át csöpögni. 
A cukrot a tojással kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett kefirt/joghurtot, a vanília kihasított magjait, a citromhéjat és az olajat. Végül belekeverjük a szárazanyagokat. Kivajazott formába öntjük, tetejét kimagozott gyümölccsel kirakjuk. Előmelegített, 175°C-os sütőben 25 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések: