2011. december 16., péntek

Energiaszelet

Mostanában nagyon kevés szabadidőm van, sajnos látszik is a blogon...Így karácsony előtt rengeteg a munka, szóval rámfér egy kis energia :) 
A belevalókat mindenki maga kedve szerint variálhatja. Én speciel nem szeretem a mazsolát, sőt eddig azt hittem, hogy az aszalt szilvát sem. De így kis mennyiségben ehető ;) Kicsit lágyabb, mint a bolti müzlik, végül is ez korrigálható több szárazanyaggal. De egy a lényeg. Iszonyú finom lett!


Energiaszelet - 12 darab

200 g finomított zabpehely, 125 g vaj, 100 g méz, 50 g aszalt áfonya, 50 g aszalt szilva, 50 g aszalt barack, 50 g dió, 50 g mogyoró, 3-4 ek baracklekvár, csipet só, 1 rúd vanília magjai
+ ~150 g étcsokoládé, löttyintésnyi olaj a kimártáshoz

A diót és a mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd gorombára vágjuk. Az aszalt gyümölcsöket apró kockákra daraboljuk. Egy tálban összekeverjük őket a zabpehellyel. Majd egy lábasba kimérjük a vajat, a mézet, a lekvárt, és közepes lángon felmelegítjük. Hozzácsurgatjuk a szárazanyagokhoz és alaposan elkeverjük. A vanília kikapart magjaival ízesítjük.
Egy kisebb tepsibe (~25x21 cm) sütőpapírt teszünk, majd belelapogatjuk a masszát. Előmelegített, 175°C-os sütőben, 15-20 percig sütjük. Jól kihűtjük, majd kb. egy órára betesszük a fagyasztóba. Így könnyebben tudjuk szeletelni. Végül olvasztott csokoládéba mártjuk a talpukat. (Fordítsuk meg a szeleteket! Az legyen a teteje, ami a tepsivel érintkezett. Így szép egyenes lesz a felületük.)

Nincsenek megjegyzések: