2012. január 1., vasárnap

Túrós-áfonyás tiroli rétes

Mondtam már, hogy imádok hajtogatott tésztát csinálni? Ha nem, hát most mondom :) Végre jutott rá időm, így fel is töltöttem vele a fagyót. És ha már szilveszter, legyen rétes!
A tiroli rétes annyiban különbözik a hagyományos rétestől, hogy vajas tésztából készül és általában rácsozással díszítik a tetejét. Az én tirolim teljes kiőrlésű tésztából készült.

BUÉK!



Túrós-áfonyás tiroli rétes - 2 rúd

500 g túró, 50 g aszalt áfonya, 4-5 ek méz, 1-2 ek búzadara, egy kisebb rúd vanília magjai, ízlés szerint reszelt citromhéj, lé
+ egy tojás a kenéshez

A túrót mézzel, citromhéjjal, citromlével és a vaníliával ízesítjük, majd belekeverjük az áfonyát és a búzadarát is.
A leveles tésztát lisztezett deszkán tepsi hosszúságúra nyújtjuk. Az alábbi ábra alapján felvágjuk a tésztát és eloszlatjuk rajta a tölteléket. A töltelék alá érdemes egy kevés búzadarát szórni. A töltelék melletti keskenyebbik részt lekenjük tojással. A vastagabbik részt ráhajtjuk a töltelékre, majd arra hajtjuk a tojásos felét is. A kapott rudat megfordítjuk. 
A másik tésztadarabbal hasonlóképp járunk el. Végül a kimaradt tésztából készítjük el a díszt. Rácsozó hiányában késsel is megmintázhatjuk. 
A réteseket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, tojással lekenjük és villával jól megszurkáljuk. A dísznek szánt tésztacsíkokat rátesszük a tetejükre. Ezt is lekenjük tojással.
Sütés előtt legalább 10-15 percet pihentetjük, majd előmelegített 225°C-s sütőben addig sütjük, míg a rétes megkérgesedik (kb. 15 perc), majd 200°C-ra csökkentve a hőfokot, további 30-35 percig sütjük.     


Nincsenek megjegyzések: