2012. február 7., kedd

Fűszeres-almás puszedli

Volt három szem aszott almánk a hűtőben, gondoltam sütök belőle egy jó kis kekszet. Aztán időközben rájöttem, hogy elfogyott a teljes kiőrlésű lisztem...Így aztán zabpehelyliszt került bele. Emiatt (gondolom én) a kekszből puszedli lett. 
Igazából az alma csak természetes édesítőként szolgál, ha almásabb ízt szeretnénk keverjünk bele "almachips" darabokat.


Fűszeres-almás puszedli ~26 darab

250 g zabpehelyliszt, ~200 g almapüré, 100 g olvasztott vaj, 85 g nádcukor, 75 durvára vágott dió, 1 tojás, 1 kk sütőpor, 1 kk szódabikarbóna, 2 kk fahéj, 1 kk őrölt szegfűszeg, fél kk őrölt ánizs, fél kk szerecsendió (vagy ezek helyett 3 púpos kk mézeskalácsfűszer), kevés citromlé

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és kevés citromlével meglocsoljuk. Botmixerrel pürésítjük. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk majd durvára aprítjuk.
Egy tálban a nádcukrot és a tojást kihabosítjuk, majd hozzákeverjük az almapürét és hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat is. Két-három részletben hozzáforgatjuk a zabpehelylisztet és a diót is. Végül belekeverjük a sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket is. 
A bekevert masszát 10-15 percig pihentetjük. Két kanál segítségével diónyi gombócokat adagolunk vele a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd egy vizes talpú pohárral lelapítjuk azokat. Végül előmelegített, 180°C-os sütőben 12-15 perc alatt megsütjük, rácson kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések: