2012. február 17., péntek

Pavlovás pohárkém mascarpone-s limekrémmel és málnapürével

Ezután a remek hangzatos cím után, jöjjön egy kis háttértörténet. 
Mindig gyűjtögetem a hűtőben a tojás fehérjéket, van amikor eszembe jut és bedobom a fagyasztóba, de általában elfelejtem és beletaknyosodik a csészébe...
Hogy kezdjem elhasználni a felgyűlt készletet, mini pavlovát akartam sütni. Meg sem fordult a fejemben, hogy nekem ne sikerülne :D Míg sültek gyönyörűek voltak, aztán meg leeresztettek, mint a lufik. Így hát pohárkrém lett belőle ;)




Pavlovás pohárkém mascarpone-s limekrémmel és málnapürével - 4 adag

Pavlova - 2-3 db
1 fehérje (~40 g), 50 g nádcukor, csipet só, 1 kk vaníliakivonat, pár csepp ecet, 1 kk keményítő
Mascarpone-s limekrém
250 g mascarpone, 100 ml tejszín, 1 lime leve és reszelt héja, 1-2 ek méz
Málnapüré
~75 g málna, 1 csapott ek nádcukor, 1 tk keményítő, 1 dl víz, pár csepp citromlé

A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
A fehérjét robotgéppel habosítani kezdjük. Amikor már levegős, hozzáadjuk a cukrot és jó sokáig verjük. Akkor jó, ha már kellően kemény és fényes habot kapunk. Ekkor hozzáadjuk a vaníliakivonatot, az ecetet és a keményítőt, majd óvatosan hozzákeverjük. Sütőpapírral bélelt lemezre kb. 10-12 cm-es halmokat rakunk. Betesszük a sütőbe és azonnal csökkentjük a hőfokot 150°C-ra. 30 percig sütjük, majd a sütőben hagyjuk kihűlni.
A krémhez a mascarpone-t a lime levével, reszelt héjával és a mézzel ízesítjük. Majd a tejszínt habbá verjük és ezzel lazítjuk a krémet.
A málnapüréhez a málnát egy kis lábasba tesszük, egy pici vizet öntünk hozzá, majd a cukorral együtt pépesre főzzük. Közben egy kis tálkában a keményítőt kikeverjük a vízzel és összefőzzük a málnapürével. 
Végül a kihűlt pavlovákat feldaraboljuk és a krémmel, málnapürével együtt poharakba rétegezzük.

1 megjegyzés:

Gabriella írta...

Nagyon jól néz ki, most el is kanalazgatnám így olvasás közben... :)