2012. május 14., hétfő

Tarsd a szintet! recepetek: Áfonyás cobbler és Fűszeres bundában sült lazac citromos-spárgás házi tésztával


Nemrégiben meghívást kaptam a Tartsd a szintet! Facebook oldal zártkörű, meghívásos diabetikus receptversenyére. Szerencsére a szűk családban nincs cukorbeteg, így a diabetikus édességek terén még nincs túl sok tapasztalatom, de bizonyára észrevehettétek, hogy az egészséges étkezés, és azon belül is az egészségesebb nassolás igencsak előtérbe került nálam.
Így aztán eleget téve a felkérésnek, jobban utánaolvasgattam a témának, és kiötlöttem egy ilyen egyszerű, ám nagyszerű desszertet. Fogyasszátok örömmel! :)
Amennyiben nektek is elnyerte a tetszéseteket, legyetek az oldal követői és szavazzatok a receptre, hiszen a tietek lehet a világ legpontosabb vércukormérője! 

Minden szavazatot hálásan köszönök! ;)


Áfonyás cobbler – 4 személyre

A tésztához:
 75 g zabpehelyliszt, 50 g fehér liszt, 55 ml tej, 40 g fruktóz, 40 g olvasztott light margarin, 1 kk sütőpor, 1 kk őrölt fahéj, 1 tk vaníliakivonat

A gyümölcsréteghez:
 350 g kék áfonya, 50 g fruktóz, 1 ek keményítő, pár csepp citromlé

A tésztához kimérjük a szárazanyagokat, majd gyors mozdulatokkal hozzákeverjük az olvasztott margarint, a tejet és a vaníliakivonatot. Ha szükséges egy kevés lisztet adunk még hozzá. Könnyen formálható tésztát kell kapnunk.
A gyümölcsöt egy hőálló kerámiatál aljába mérjük, a keményítővel és a fruktózzal megszórjuk, majd átkeverjük. A tésztából kisebb gombócokat csípünk és a gyümölcsréteg tetejére rendezzük. Előmelegített, 180°C-os sütőben kb. 40 percig sütjük.  Langyosan és hidegen is egyaránt finom.

Tipp: kipróbálhatjuk bármilyen más savanykás gyümölccsel is!




Ugyan ez egy sütis blog, de most egy picit tekintsünk el ettől. A Tartsd a szintet! receptverseny részvételének feltétele volt, hogy megcsillogtatom szakácsnői képességeimet is :) Bár szeretek főzni és viszonylag rendszeresen is teszem ezt, mégis nagy kihívás volt ez nekem. Főleg a tálalás része, sütikhez vagyok szokva, na :)



Fűszeres bundában sült lazac citromos-spárgás házi tésztával - 2-3 adag

A lazachoz:
2 ek teljes kiőrlésű zsemlemorzsa, 1 kisebb csokor zöldfűszer (pl. bazsalikom, oregánó, petrezselyem), 1 gerezd fokhagyma, 250 g lazac, só, bors

A tésztához:
200 g teljes kiőrlésű liszt, 110-120 ml víz, csipet só
---
1 ek olíva olaj, 1 kisebb fej lilahagyma, 500 g spárga, ~250 g 12%-os tejföl, só, bors, fokhagyma, kevés citromlé, víz


A tésztát begyúrjuk.  A liszthez fokozatosan adjuk hozzá a vizet. Lisztfüggő, hogy mennyit vesz fel. Miután összegyúrtuk, 10-15 percig lefedve pihentetjük. Enyhén lisztezett deszkán kb 1 mm vékonyságúra nyújtjuk és derelyevágóval szélesmetéltet készítünk belőle. Konyharuhán szárítjuk, vagy azonnal felhasználjuk.

A lazac bundájához a zsemlemorzsát és a fűszereket késes aprítógépbe tesszük. A lazacszeleket sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk a morzsába. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, egy kevés olíva olajjal megspricceljük és 200°C-on kb. 20 percig sütjük.

Amíg a lazac sül, a tésztát kifőzzük és elkészítjük hozzá a tejfölös alapot. A spárgák fás részét eltávolítjuk (hajlítsuk meg a szárát, a fás rész letörik), a szárát meghámozzuk és 2-3 cm-es darabokra felvágjuk. A lilahagymát felaprítjuk, majd egy evőkanálnyi olíva olajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a spárgát is. Egy kevés vízzel felöntjük, egy gerezd fokhagymával ízesítjük és hagyjuk párolódni. Végül hozzáadjuk az elhabart tejfölt és egy kevés citromlével megcsurgatjuk. 


Nincsenek megjegyzések: