2012. május 3., csütörtök

Joghurtos-epres kosárka

Úgy megkívántam az epret, muszáj volt vennem egy kis adagot. Mindenképp valami sütivel képzeltem el, frissen. De már így is ezer fok van a lakásban, szóval sokáig sütni sem akartam. Ez a tíz perces linzersütés bőven belefér. :) 
Eredetileg a kosárkákat csokiba akartam mártani, de olyan furcsa íze volt a csokinak, talán a melegben megavasodhatott, nem tudom. Minden esetre úgy szebbek lettek volna, de azért így is csinosak.  És finomak :)


Joghurtos-epres kosárka - 4 db 10 cm-es formához

A linzerkosárkákhoz:
120 g liszt, 80 g hideg vaj, 25 g fruktóz (vagy 40 g porcukor)

Joghurtos krém:
1 pohár natúr joghurt lecsöpögtetve (175 grammból kb. egy óra után 110 g maradt), 85 g mascarpone, 20 g fruktóz (30 g porcukor vagy méz), pár csepp lime/citromlé, reszelt citromhéj
+ egy marék eper a díszítéshez

A linzertészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és legalább fél órára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, lecsöpögtetjük a joghurtot. Egy szűrőbe borítjuk és hagyjuk, hogy a felesleges víz kicsepegjen belőle. 
A tésztát négy felé osztjuk és a kivajazott formákba nyomkodjuk. Előmelegített, 180°C-os sütőben kb. 10 percig sütjük, majd jól kihűtjük. Óvatosan kiszedjük a formából. (Ha nagyon nem akar kijönni, dobjuk fel pár másodpercre a tűzhelyre. Ekkor a zsiradék megolvad és így könnyedén kipottyan a formából.)
A joghurtot elkeverjük a mascarpone-val, majd citrommal és a fruktózzal ízesítjük. A formákba kanalazzuk és friss eperrel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: