2012. június 29., péntek

Áfonyás morzsatorta


Mostanában nem sok süti készült nálam. Ennek részben időhiány az oka, részben a lustaság is. Ha édességre vagy egy gyors vacsira vágytunk, előkaptam a fagyóból egy-egy adag tk. blundelt és gyártottam a csigákat. Megunhatatlan!
De hogy legyen valami "új" is, itt egy régi recept, tavaly nyáron jelent meg a Fanni Konyhában.


Áfonyás morzsatorta – 29 cm-es piteformához

Zabpelyhes morzsatészta:
300 g finomított zabpehely, 250 g puha vaj, 150 g liszt, 150 g cukor, 1 kk sütőpor, egy csipet fahéj, szeletelt mandula

Krémsajtos réteg:
250 g mascarpone, 30 g porcukor, citromlé

Áfonyás réteg:
200 g kék áfonya, 120 + 60 ml víz, egy csapott ek keményítő (vagy pudingpor), fél citrom leve

Az áfonyát megmossuk és 120 ml vízzel feltesszük főni. Amikor forr, egy kis tálkában csomómentesre keverjük a keményítőt 60 ml vízzel, majd hozzáadjuk a gyümölcshöz. Besűrítjük, citrommal ízesítjük, botmixerrel pürésítjük (ez a lépés ki is hagyható), majd hűlni hagyjuk.
A morzsatésztához a vajat és a cukrot robotgéppel összedolgozzuk, majd apránként hozzáadjuk a száraz hozzávalókat is. Eleinte fakanállal dolgozzunk, majd váltsunk kézre! A piteformát kivajazzuk és a tészta kétharmadát belelapogatjuk.
Ezután elkészítjük a tölteléket. A mascarpone-t cukorral és citromlével ízesítjük, majd egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején. Erre kerül a már kihűlt gyümölcsréteg. Végül a megmaradt tésztát a tetejére morzsoljuk és kevés szeletelt mandulával megszórjuk. Előmelegített, 180°C-os sütőben, kb. 50 percig sütjük. A süteményt csak teljesen kihűlt állapotában szeleteljük.



Nincsenek megjegyzések: