2012. március 31., szombat

Vanília!

Friss vanília érkezett!



Készleten van:
  • kis méretű Bourbon (10-12 cm, ~2,5g) 95 Ft/db - Elfogyott!
  • normál méretű Bourbon (16-18 cm, ~4,5g) 125 Ft/db - Elfogyott!
Frissítve: 06.03. 16:45

A vaníliát személyesen (Budapesten) vagy postai úton tudom eljuttatni. Minimum rendelés NINCS.

Érdeklődni a sutisarok.blog@gmail.com címen lehet!

2012. március 23., péntek

Diós-kakaós süti

Minden vasárnap menetrendszerűen mamáéknál ebédel a család. Ebéd után pedig általában szokott lenni valami sütemény is. Ez a diós, például elég sokszor kerül az asztalra. Én Pestre kerültem, így ezekből a családi ebédekből többnyire kimaradok. Nem mondom, egy kicsit hiányzik... No, szóval a receptet megszereztem, és most nosztalgiáztam egy kicsit. :)
Egy picit persze most is változtattam a recepten, mert 25 dkg cukor bődületesen sok ebbe a kis tepsi süteménybe :S Már csak azért is, mert úgy az igazi, ha sok-sok házi baracklekvárral és tejjel esszük :)  



Diós-kakaós süti - 25x21 cm-es tepsihez

250 ml tej, 250 g liszt, 150 g nádcukor, 80 g puha vaj, 40 g cukrozatlan kakaópor, 1 tojás, fél citrom reszelt héja, fél csomag sütőpor, 1 tk vaníliakivonat
+ két marék dió

A tojást a cukorral kihabosítjuk, reszelt citromhéjjal és vaníliakivonattal ízesítjük. Hozzákeverjük a puha vajat is, majd apránként hozzáadjuk a szárazanyagokat is. Tejjel lazítjuk. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, s a tetejét durvára vágott dióval szórjuk meg. Előmelegített, 175°C-os sütőben kb. 20 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük)



2012. március 13., kedd

Áfonyás túrókuglóf

Lassan két éve, hogy ezt az áfonyás kuglófot megsütöttem. Na, K azóta emlegeti és kéri. Igazából bennem nem hagyott mély nyomokat, meg nem is nagyon szeretem ismételni a sütiket (kivéve persze, ha az nagy kedvenc). Mivel azonban ma őt ünnepeljük, voltam olyan jófej, hogy megsütöttem neki :) 
Na, nem pont ugyanazt, de végül is ez is áfonyás... :P Nekem ez a túrós változat jobban ízlik, a tésztája is könnyedebb! Sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy ebből ismétlés is lesz! ;)


Áfonyás túrókuglóf

250 g liszt, 250 g (krém)túró, 175 g puha vaj, 150 g nádcukor, 3 szobahőmérsékletű tojás, fél citrom leve, reszelt héja, 1 tk vaníliakivonat, 1 kk sütőpor, fél kk szódabikarbóna, csipet só, 50-75 g aszalt vörös áfonya

A nádcukrot a puha vajjal kihabosítjuk, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Jól kihabosítjuk benne a túrót is. Csipet sóval, vaníliakivonattal, a citrom levével és héjával ízesítjük. Ezután keverőlapátra váltunk és 2-3 részletben hozzákeverjük a lisztet, illetve a sütőport és szódabikarbónát. Végül aszalt áfonyával dúsítjuk. 
Kivajazott kuglóf/savarin formába adagoljuk, majd előmelegített 175°C-os sütőben 45-50 percig sütjük. 

2012. március 7., szerda

Fahéjas barackpite (zabpehelylisztből)

Megint gyarapítottuk a befőttkészletünket, ezúttal most kaptunk barackot is. Ilyen apropóból (valójában K kérésére) barackos pite készült. Természetesen nem is én lennék, ha nem vittem volna egy kis csavart a dologba ;) A tésztát zabpehelylisztből készítettem, mogyoróval és fahéjjal. Mivel mindketten rajongunk a fahéjért, gondoltam kipróbálom a fahéj-barack kombinációt. Jelentem, nem csak almával és szilvával működik jól! :)
A tészta jó puha (talán egy kicsit túlságosan is), fahéjas is, a mogyoró jó ropogós, a barack meg ad neki egy kis pikantériát! Finom, na! :)


Ui: természetesen működik búzaliszttel is. 

Fahéjas barackpite (zabpehelylisztből) - 30 cm-es formához

175 g zabpehelyliszt, 150 ml tej, 90 g nádcukor, 75 g olvasztott vaj, 2 tojás, 2 tk fahéj, 1 tk sütőpor, 1 tk vaníliakivonat, csipet só
+ egy marék mogyoró durvára vágva, sárgabarack 

A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, héjukat ledörzsöljük, majd durvára vágjuk. Amennyiben nem friss gyümölcsöt használunk, jól lecsöpögtetjük. (A friss gyümölcsöt természetesen megmossuk, kimagozzuk)
A nádcukrot a tojással, a csipet sóval és vaníliakivonattal kihabosítjuk, majd hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat. Hozzákeverjük a tejet. Végül belekeverjük a fahéj, sütőpor és zabpehelyliszt keverékét. A masszát kivajazott piteformába öntjük, elegyengetjük, majd megszórjuk mogyoróval és barackkal kirakjuk a tetejét. Előmelegített, 180°C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.