Megint gyarapítottuk a
befőttkészletünket, ezúttal most kaptunk barackot is. Ilyen apropóból (valójában K kérésére) barackos pite készült. Természetesen nem is én lennék, ha nem vittem volna egy kis csavart a dologba ;) A tésztát zabpehelylisztből készítettem, mogyoróval és fahéjjal. Mivel mindketten rajongunk a fahéjért, gondoltam kipróbálom a fahéj-barack kombinációt. Jelentem, nem csak almával és szilvával működik jól! :)
A tészta jó puha (talán egy kicsit túlságosan is), fahéjas is, a mogyoró jó ropogós, a barack meg ad neki egy kis pikantériát! Finom, na! :)
Ui: természetesen működik búzaliszttel is.
Fahéjas barackpite (zabpehelylisztből) - 30 cm-es formához
175 g zabpehelyliszt, 150 ml tej, 90 g nádcukor, 75 g olvasztott vaj, 2 tojás, 2 tk fahéj, 1 tk sütőpor, 1 tk vaníliakivonat, csipet só
+ egy marék mogyoró durvára vágva, sárgabarack
A mogyorót száraz serpenyőben megpirítjuk, héjukat ledörzsöljük, majd durvára vágjuk. Amennyiben nem friss gyümölcsöt használunk, jól lecsöpögtetjük. (A friss gyümölcsöt természetesen megmossuk, kimagozzuk)
A nádcukrot a tojással, a csipet sóval és vaníliakivonattal kihabosítjuk, majd hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat. Hozzákeverjük a tejet. Végül belekeverjük a fahéj, sütőpor és zabpehelyliszt keverékét. A masszát kivajazott piteformába öntjük, elegyengetjük, majd megszórjuk mogyoróval és barackkal kirakjuk a tetejét. Előmelegített, 180°C-os sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.