2013. május 27., hétfő

Epres zabszelet

Most ismét sajnálkozhatnék, amiért mennyire ritkán jut idő a blogomra, de úgy döntöttem nem teszem, mert akkor minden bejegyzést így kezdhetnék. Úgy néz ki, hogy egyhamar nem is nagyon fog változni a mostani időbeosztásom, szóval majd jövök ha lesz időm, meg kedvem. Azért remélem egy páran fogtok még így is olvasni...

A sütiről annyit, hogy érdemes dupla adaggal indítani, mert ez így bizony hamar el fog fogyni. Pláne, ha nem két főre készül. Amúgy viszonylag gyorsan összedobható uzsi, egyedül a töltelék miatt lesz egy kicsit időigényesebb. A sietőseknek kiváltható egy jófajta eperlekvárral, a ráérősek meg csak főzzék csak le nyugodtan, utána pedig lehet a habverőt/fakanalat nyalogatni :D



Epres zabszelet - 20x20 cm-es tepsihez, 12 kocka

Tészta:
80 g finomított zabpehely, 60 g fehér liszt, 60 g teljes kiőrlésű liszt, 50 g nádcukor, 85 g puha vaj, 1 tojás, 2 ek méz, 1 tk sütőpor, csipet só
Epres töltelék:
~275 g eper, 1 ek. nádcukor, fél rúd vanília, pár csepp citromlé, 1 púpos tk. keményítő

Először az epres tölteléket készítjük el. Az epreket megmossuk és egy evőkanál nádcukorral, néhány csepp citromlével feltesszük főni. Egy fél rúd vanília magjaival ízesítjük. Amikor az eper már pépesre főtt, egy kevés eperlevet elkeverünk a keményítővel és besűrítjük vele a pürét. Félretesszük hűlni.

A tésztához a puha vajat kihabosítjuk a nádcukorral és a szobahőmérsékletű tojással. Hozzáadjuk a mézet végül az összes szárazanyagot. Egy enyhén ragacsos masszát fogunk kapni. Lisztes kézzel a sütőpapírral bélelt tepsibe lapogatjuk a tészta felét, majd az epres tölteléket eloszlatjuk rajta. 
Végül a maradék tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd ráemeljük a süteményre. 
Előmelegített 180°C-os sütőben 25-30 percig sütjük.


Nincsenek megjegyzések: