2013. február 20., szerda

Kókuszos csiga

Elég hülyén jött ki, hogy a kókusztekercs után kókuszos csigát sütöttem, de hát ez van :)
Ez nem a nagymamaféle, tojáshabos, cukortól ragacsos változat, hanem éppen pont jól édes (nekem), pihe-puha variáció.
Csak félig-meddig diétás, mert kelt tésztát nem lehet xilittel sütni. (Vagyis lehetni lehet, csak épp az élesztő nem fog dolgozni) Azt nem tudom, hogy úgy működne-e, ha az élesztőt külön nádcukorral felfuttatnám, a tésztát pedig xilittel édesíteném...Mindenesetre nem áll szándékomban kidobni a tésztát, így meghagyom másnak a kísérletezgetést. :)

 
Kókuszos csiga  ~18 db

Tészta:
225 g fehér liszt, 100 g teljes kiőrlésű liszt, 200 ml tej, 50 g puha vaj, 50 g nádcukor, 1 tojás, 1 ek. burgonyapehely, 15 g élesztő, csipet só
Töltelék:
100 g kókuszreszelék, ~100 g kókusztej, 70 g puha vaj, 45 g xilit (60 g porcukor), 1 tk vaníliakivonat, 1 marék csokicsepp, csipet só

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóhoz adjuk, s a tésztát begyúrjuk. Lefedve egy órát pihentetjük.
A puha vajat a xilittel (porcukorral) kihabosítjuk, majd a vaníliakivonattal és kókusztejjel lazítjuk. Belekeverjük a kókuszreszeléket.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd vékony téglalappá nyújtjuk. A kókuszos töltelékkel megkenjük, csokilencsével megszórjuk. Hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, majd ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a tekercseket, majd előmelegített, 180°C-os sütőben,  15-20 perc alatt megsütjük.

2013. február 11., hétfő

Kókusztekercs

Na, ez a kókusztekercs semmilyen formában sem nevezhető diétásnak. :) Persze ha nagyon akartam volna akkor átalakítottam volna (mondjuk így sem a klasszik), de ezt K kérte, hadd egyen végre valami "normálisat" is. Azért a végéből én is csíptem belőle. :P Néha megkívánom, pláne, ha rendelésre készítjük a cukiban. De nincs az a pénz, amiért én ennék belőle.... Sőt ha rám hallgatok, akkor ti se tegyétek! 


Kókusztekercs - 2 rúdhoz

Massza:
300 g darált keksz, 200 ml tej, 50 g finomított zabpehely, 50 g pirított, aprított dió, 25 g cukrozatlan kakaópor, 5 ek lekvár, rum ízlés szerint, ill. ha szükséges, porcukor
Vajkrém:
150g puha vaj, 100 g nádcukor, 100 g kókuszreszelék, 4-5 ek kókusztej, + víz
+ kókuszreszelék a hempergetéshez

A kókusztekercs masszájához a kekszet ledaráljuk, a diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd felaprítjuk. Az összes hozzávalót egy tálba mérjük és jól összegyúrjuk. Ízlés szerint adjuk hozzá a rumot, ill. ha a lekvár nem elég édes, akkor egy kevés porcukrot. A begyúrt masszát tegyük hűtőbe.
A krémhez a cukrot mérjük egy lábasba és engedjünk rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Kis lángon főzzünk belőle cukorszirupot. A puha vajat habosítsuk ki, majd apránként csurgassuk hozzá a szirupot. A kókuszreszeléket késes robotgéppel finomítsuk (ez a lépés kihagyható), majd a kókusztejjel együtt keverjük a vajhoz.
A masszát felezzük meg, majd két sütőpapír között nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságú téglalappá. Kenjük le a krém felével, majd tekerjük fel. Csomagoljuk be a sütőpapírba és tegyük hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba. A massza felével ugyanígy járjunk el.
Végül a kifagyott tekercseket hempergessük kókuszba és szeleteljük fel. 

2013. február 4., hétfő

Meggyes banánkenyér (kakaós)

Nagyon szeretem a zabkását, mostanában elég sűrűn szoktam azt vacsorázni. Hogy ne legyen mindig ugyanolyan, hol csak simán tejesen, hol fahéjasan vagy kakaósan készítem el. Természetesen sok-sok gyümölccsel megpakolva. A kakaós változat a kedvencem, olyan jó pudingos lesz tőle a kása.
Szóval a múltkor épp egy meggyes-kakaós kását vacsoráztam, s innen jött a banánkenyér ötlete. 
Mivel még mindig tartom magam és minimalizálom a cukrot, amit megeszek, így ezt is light-os verzióban készítettem el. Éppen csak annyi xilitet tettem a banán mellé, hogy legyen némi íze. Természetesen, aki a süteményeket édesebben szereti, tegyen még bele, nehogy csalódás legyen a vége :) Bár hozzáteszem, a meggy miatt nem is kívánt több xilitet/cukrot. Legalábbis szerintem :)


Meggyes banánkenyér (kakaós)

200 g liszt, 100 g olvasztott vaj, 150 g (fagyasztott) meggy, ~100 ml tej, 70 g dió,  65 g xilit (90 g nádcukor), 2 érett banán, 1 tojás, 25 g kakaópor, 2 tk vaníliakivonat, 2 csapott tk sütőpor, csipet só

A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd durvára vágjuk. A xilitet (cukrot) a tojással kihabosítjuk, majd hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot. 
A banánokat villával jól összetörjük és a tojásos masszához adjuk. A lisztet, a kakaóport, a sütőport és a diót egy tálba mérjük és alaposan elkeverjük. A szárazanyagokat a masszába keverjük, tejjel lazítjuk. Végül belekeverjük a meggyet. 
Kivajazott sütőformába tesszük és 180°C-on kb. 50-60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük!